پارک کنار جدول
رانندگان برای سوار یا پیاده کردن مسافر و یا پارک کردن در لاین توقف، خودرو را بایستی در فاصله معینی از کنار جدول پارک کرد.
قانون فاصله پارک خودرو با کناره جدول را میان ۳۰ تا ۴۵ سانتیمتر تعیین کرده است. در پارک خودرو چون چرخ سمت راست دیده نمیشود ، بنابراین میتوان وسط شیشه بزرگ جلو و پایه برف پاکن و چشمه آبپاش روی موتور را مبنای داخلی چرخ راست خودرو قرار داد.
چگونگی : برای اینکه چشم راننده با کاربرد پایخ برف پاکن و چشمه آبپاش آشنا گردد. در خیابان کم رفت و آمد که خط کشی لاین بندی دارد رفته و کنار خط مقطع لاین اول با پایه برف پاکن و یا چشمه آب پاش در یک خط قرار گرفته و این تمرین برای ۱۰ دقیقه با سرعت کم انجام میشود.
پس از انجام تمرین و آشنا شدن چشم با پایه برف پاکن و چشمه آب پاش و منطبق کردن آن با کناره خط سفید مقطع و هماهنگی لازم چشم با دست و فرمان به سراغ کنار جدول و خط پارک سفید ممتد کنار جدول باید رفت.
قانون برای زیبایی خیابان و دید خوب در شب و همچنین برای پارک کنار جدول اقدام به کشیدن خط پارک نموده است و فاصله آن تا لبه آسفالت (برخورد آسفالت و جدول ) ۳۰ سانتیمتر و پهنای خط پارک ۱۵ سانتیمتر میباشد.
در جاهایی که جدول بلند میباشد بایستی پارک را ۴۵ سانتیمتر فاصله دهیم و در خیابانهایی که عرض آنها کم و پر رفت و آمد است و در ضمن خط پارک هم ندارد از پارک ۳۰ سانتیمتر فاصله استفاده میشود. به این نوع پارک کردن پارک منطبق گفته میشود.
قانون پارک کنار جدول
ابتدا راهنمای سمت راست زده میشود و سپس آینه وسط و بغل سمت راست کنترل میگردد و سر راننده کمی به سمت راست برگردانده میشود تا نقطه کور آینده دیده شود و در صورتی که خطری نبود با سرعت کم و به شکل اریب خودرو به انتهای سمت راست آورده و پایه برف پاکن و یا چشمه اب پاش را با پایین جدول ۳۰ تا ۴۵ سانتیمتر فاصله داده و زمانی که خودرو صاف شد خودرو نگه داشته میشود.
چگونه صاف پارک شدن خودرو در پارک کنار جدول
به رورش میتوان نسبت به صاف کردن خودرو و دانستن آن اقدام کرد.
روش اول: در این روش به انتهای لاین توجه کرده و مطابق با آن خودرو پارک میگردد. هنگامی که روبه جلو به انتهای لاین توقف نگاه شود و آنرا با عرض جلوی درب موتور خودرو میسنجیم بایستی با انتهای لاین موازی باشد.
روش دوم: بایستی برای پارک لبه جلوی درب موتور را طوری قرار دهیم که با جدول سمت راست خیابان زاویه ۹۰ درجه را تشکیل دهد.
چگونگی خروج از پارک و رعایت حق تقدم
برای بیرون آمدن از پارک ابتدا راهنمای سمت چپ زده میشود، چنانچه تا ۳۰ متر جلوتر از خودرو در لاین توقف خودرو یا مانع دیگری نبود آینه سمت چپ کنترل میگردد و به سمت چپ با برگرداندن سر نقاط کور آینه را کنترل مینماییم و در همان لاین به صورت اریب وارد لاین حرکت میشویم.
چنانچه در جلوی ما تا حدود ۳۰ متری مانع یا خودرویی باشد بایستی به صورت پلهای وارد لاین حرکت شویم.ابتدا راهنمای سمت چپ زده میشود و به آینه وسط و چپ نگاه میکنیم و با گرداندن سر نقاط کور آینه در سمت چپ را پوشش میدهیم، در صورت نبود خطر خودرو را به حالت ۳۰ درجه کج کرده میایستیم (سر گلگیر سمت راست خودرو به پلاک یا وسط خودرو جلویی برسد) دوباره سر به سمت چپ گردانده شده نگاه میکنیم سپس با احتیاط به صورت لاکپشتی وارد لاین حرکت شده و فرمان صاف میشود.
پارک ۴۵ -۳۰ سانت کنار جدول ( سریع )
در جاهایی که کنار جدول خطکشی ندارد میتوان از روش پارک سریع استفاده کرد.
برای هنگامی که میخواهیم از لاین حرکت به لاین توقف رفته و پارک خودرو انجام شود ابتدا راهنمای سمت راست زده میشود. سرعت خودرو کم میگردد. آینه وسط سمت راست نگاه میگردد. برای پوشش نقاط کور آینه سر راننده به سمت راست چرخانده میشود. پس از اطمینان از عدم وجود خطر فرمان کمی به سمت لاین توقف چرخانده میشود و خودرو به صورت اریب و با زاویه ۴۵ درجه به سمت لاین توقف هدایت میشود و بایستی گاز قطع و لمس ترمز انجام شود. زمانی که پایه برف پاکن و چشمه آب پاش از دید راننده به لبه آسفالت ( برخورد آسفالت و جدول ) رسیدن فرمان به چپ و خودرو صاف میگردد.
پارک کنار جدول به کمک سر گلگیر سمت راست
با رعایت تمامی نکات ایمنی مانند راهنمای سمت راست و نگاه کردن به آینههای وسط و راست و پوشش دادن نقاط کور آینه حرکت به شکل اریب به سمت جدول انجام میگردد و زمانی که نوک گلگیر سمت راست مماس با کناره جدول منطبق گردید پارک ۴۵-۳۰ انجام گردیده و پس از صاف شدن خودرو توقف میگردد.
جاهایی که نبایست اقدام به پارک کردن خودرو نمود
۱-هر جا که پارک کردن و توقف کردن خودرو در آن توسط تابلوهایی ممنوع شده باشد.
۲-ایستگاههای اتوبوس ، تاکسی و …
۳-حداقل ۱۵ متر قبل و بعد از تقاطعها که به آن حریم تقاطع گفته میشود .
۴-درون میدانها
۵-روبروی پل منازل و ساختمانها
۶-درون تونلها
۷-روی پلها
۸-روی خطکشی عابرین پیاده
۹-زیر پلها و دیگر مواردی که در ماده ۱۶۳ قانون راهنمایی و رانندگی مشخص گردیده است.
حالت چرخها هنگام پارک کردن خودرو در سرازیری و سربالایی:
حالت چرخهای جلو در سرازیری
در سرازیریها بهتر است حالت چرخهای جلو به سمت راست به مت جدول باشد پس از بالا کشیدن ترمز دستی و خاموش کردن خودرو دسته دنده را درون دنده سنگین گذاشته میشود.
حالت چرخهای جلو در سربالایی
در سربالایی که کناره راه جدول ندارد؛ بهتر است حالت چرخها به سمت راست خودرو باشد پس از بالاکشیدن ترمز دستی و خاموش کردن دسته دنده در سنگین قرار داده میشود .
پارک کردن در سربالایی که کناره راه جدول دارد:
بهتر است حالت چرخها به سمت چپ خودرو باشد پس از بالا کشیدن ترمز دستی و خاموش کردن دسته دنده درون دنده سنگین قرار داده میشود.